Rabu, 3 Julai 2013

Contest: Novel 13 Jam A380


Salam. Yang ni simple je.Banyak kelemahan. Al-maklum la first time.So jangan gelak ek.


بِسمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ

13 JAM-A380
BAB 28

“Haydar”,satu perkataan yang keluar dari mulut aku. .Selebihnya aku kaku.Beku.

Memang dia,Haydar dan aku tak salah lihat. Dia yang aku cuba untuk lupakan selamanya dari hati ini.

“Mommy,mommy”. Emmel menarik tangan aku dan aku tersedar.

“Yes dear, come let’s go”. Aku terburu-buru ingin pergi sebab aku tak tahu nak bagi reaksi yang macam mana.

Takkanlah aku nak cakap, Oh, hai Haydar,dengan buat  muka excited. 
Huh, macam tak kena pulak.

Tak pun bagi penampar free satu and cakap 'how dare you go with another woman?'
Tapi bila masa dia jadi hak aku? Ohh Hana. That was so drama queen.

And this moment feels so…….

One word to describe it .

AWKWARD

Yes, awkward gila.

Tengah-tengah aku kalut nak pergi dari situ. Tiba-tiba ada tangan menahan.

“Wait Hana, just wait.
Dub dab dub dab….Its him.

“It looks like you want to run away from something and I believe you are avoiding me,” Haydar bersuara. Bersahaja.

Dan aku pula masa itu tengah membelakangi Haydar,pejam mata. Alamak dia tahu. Macam mane ni. 

Aku tarik nafas panjang-panjang dan berpaling. 

"Eh..mana ada. I’m just in hurry because Emmel nak makan, kan princess? "Aku reka alasan baik punya atau dengan kata lainnya, yang terlintas dalam fikiran waktu itu.

Emmel buat muka blur sebab aku pandai-pandai gunakan Emmel sebagai alasan.

“Oh, is that so? Haydar melihat aku. Sinis. Dan kemudian pandangannya jatuh pada Emmel.

“Come let Uncle Haydar buy u a drink. You want ice-cream or chocolate?,” Si Emmel bersorak gembira bila perkataan ice-cream disebut.

“Mommy, jom ikut uncle  Haydar," Ujar Emmel sambil menarik tangan aku.

Aku buat muka pelik. Kenapa si Emmel ni senang-senang mengikut Haydar, mungkin sebab tadi Haydar dah selamatkan Emmel tadi. Nak tak nak aku terpaksa mengikut.

Di restoran.

Haydar memandang aku tak lepas dan aku rasa super duper tak selesa dan aku buat-buat minum air dan sekali-sekala aku pandang Emmel yang tengah syok makan ice- cream vanilla.

“Who is she?” Soalan itu tiba-tiba keluar dari mulut Haydar.

“My daughter,” aku jawab pendek.

“Bila you kahwin? Kenapa tak jemput i?” Entah kenapa  aku rasa dia macam menyindir aku.

Aku diam.

Suasana  tegang. Ouh..sangat tidak suka dengan keadaan ini.

“Hana, I’m waiting,” Haydar masih menunggu jawapan aku.

“Ada anak tak semestinya kena kahwin Encik Haydar, aku bersuara.

“So please…explain,” sambil matanya memandang Emmel dan kemudian pandangannya jatuh pada aku.

“She is somebody’s daughter,” ayat aku habis kat situ.

“And, then, “ Haydar menunggu lagi.

“Its complicated la”, aku membalas lagi.

“Haha, my life also complicated Hana. So it does not bother me at all to hear your side of complicated story,” Haydar senyum.

Senyuman itu, betapa aku rindu.

Aku ceritakan semuanya dari pasal Fido, nenek  sehingga lah kepada Fawwaz, daddy Emmel. Haydar tekun mendengar.

“Why do you involve in such a complicated situation Hana? Or you just fall in love with Emmel’s daddy? tebak Haydar.

“Its nothing like that, aku menjawab geram". Suka hati cakap macam tu. Ingat aku ni apa.

 “It’s just happen, mungkin ada hikmah yang tersembunyi. Allah SWT is the best planner,” aku pandang Emmel dan betulkan rambutnya yang hampir menutupi matanya.

“Makan elok-elok, Emmel,”pesanku.

“Ok mommy,“ jawab Emmel patuh.

“She is a lovely girl,” Haydar memuji.

“Yes, she is,” aku membalas.

"Anyway, what are you doing here Haydar?" giliran aku pula bertanya.

“Working,” dia menjawab pendek.

Huh, kerja ke dating dengan model cun dia tu. Ouch. Hati rasa sakit.

“You seems thinking Hana. What is it? Macam tak percaya i datang sini sebab kerja?

Err, it is like he is reading my mine.

“Haha..of course la you datang sebab kerja kan, you kan CEO Nazim Construction,” aku buat-buat gelak yang nampak sangat ‘fake’.

“Hana,” Haydar memanggil.

“I miss you. I always think about you.” Haydar merenung dan cuba mencapai tanganku tapi aku mengelak.

Dia rindu aku? It is true? Hana jangan cair. Dia dah ada yang punya.

“I miss being with you Hana. I think I want my cocaine” Haydar berkata lagi. Romantik.

Ohmai, what does he meant by that? Berkerut dahi aku mentafsirkan maksud kata- Haydar.

“Beep,beep”,Mesej masuk telefon aku.

Where are you Hana?
 Saya dah habis meeting.
–Fawwaz-

Aku membalas ringkas.
Just a minute. We are on our way.
 –Hana-

“I think we better make a move now Haydar.Thanks a lot for saving Emmel and for the drink. I owe you one."Aku bangun.

“Come, Emmel salam tangan uncle Haydar and say thank you," Emmel menyalami Haydar

"Good girl, dengar cakap mommy ok. Jangan nakal-nakal,” pesan Haydar pada Emmel.

“Ok Uncle, I will,” Emmel buat senyum comel.

“And you,” dia pandang aku.kemudian dia bangun dan mendekatkan wajahnya ke telinga aku.

“We haven’t finished yet my dear Hana Sofea, See you soon” Haydar berbisik.

“If destiny bound us together again, I’ll never let you go”, Haydar berlalu.

Ayat itu…

Dan aku rasa seperti mahu pengsan.


13 ulasan:

  1. Ouch sweet Haydar ! :D hehe. Thanks for joining and love it !

    BalasPadam
  2. Hehehehehe kalutnyaaaaaa...... tahniah sebab berani

    BalasPadam
  3. Haha..cuba-cuba je...tq cik noorliyana...

    BalasPadam
  4. Fans Haydar jugak ye.. hihi.. minat minat.. sangat cute :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha.tq.ye..cik amira pun team haydar? Hihi
      .

      Padam
  5. alahai.. sweetnya haydar...lala..la..suke..suke..suke..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye..sweet teramat kalah gula...hihi..tq sudi bca..

      Padam
  6. Tau tak? Pada ayat ini...
    'Aku ceritakan semuanya dari pasal Fido, nenek sehingga lah kepada Fawwaz, daddy Emmel. Haydar tekun mendengar.'
    I learn something. Oh, instead of dialog panjang berjela, kita boleh terangkan cenggini jugak...ohhh..smile besar. Then, sy fikir:
    'You r brilliant'.
    and of coz...the 1st 'coccaine' word. hampir terlupa pada yang ini.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe..tq ye sudi bca..part cocaine tu mmg xdpt lupe msa bcaa novel 13 jam tu...hihi

      Padam